SSD disk brez mehaničnih delov

Če ste že kdaj za svoj računalnik iskali primeren disk, ste se v trgovini zagotovo znašli med številno ponudbo in zagotovo najprej niste dobro vedeli, katere vrste disk je najprimernejši za vašo napravo.

Predvsem je pomembno, da razlikujete med vrstami diskov. Ko boste vedeli, kaj je SSD disk, kaj HDD disk in kaj hibridni disk, si boste s tem prav zagotovo olajšali odločitev pri nakupu.

Osnovne lastnosti SSD diska

Za SSD disk je značilno, da ne vsebuje prav nobenih mehaničnih delov. V njem se nič ne premika, tako kot se to, na primer dogaja v HDD disku. Branje in zapisovanje na SSD disk namreč poteka popolnoma drugače. Lahko rečemo, da sta branje in zapisovanje dosti hitrejši v primerjavi z drugimi vrstami diskov.

Osnovne lastnosti SSD diska
SSD disk 240GB SATA3 Crucial BX500

 

SSD disk je v resnici zelo zapleteno vezje. Podatki so namreč shranjeni v obliki enic in ničel. Pri njem niti ne morete napovedati, kdaj bo prenehal delovati. Odpovedo lahko kar iznenada, ne da bi vas prej o tem sploh obvestili. V taki situaciji je SSD potem povsem neuporaben. Sicer pa je tehnologija SSD diska napredna, zato je takšen disk v primerjavi z drugimi tudi bistveno dražji, celo do trikrat.

Disk za večje hitrosti

SSD disk je najprimernejša vrsta diska za vse tiste uporabnike, ki si želijo večje hitrosti pri svojem stacionarnem ali prenosnem računalniku. Sem sodijo osebe, ki pogosto igrajo različne računalniške igre. Za tako dejavnost je namreč čas oziroma hitrost izjemnega pomena.

HDD disk je torej za razliko od SSD diska odlična izbira za uporabnike, ki se s hitrostjo pri računalniškem delu ne obremenjujejo preveč, ampak jim je v veliki meri pomembnejše, da imajo na svojem računalniku bistveno več prostora. Posledično pa podatki na diskih sploh niso tako dovzetni za izgubo.

Mešanica med SSD in HDD diskom

Hibridni disk pa velja za mešanico med SSD in HDD diskom. V resnici gre za HDD disk, ki ima nekaj SSD prostora; ta je uporabljen kot predpomnilnik.

Hibridni disk je namenjen vsem, ki potrebujejo dobro razmerje med prostorom na disku in hitrostjo delovanja. V primerjavi s HDD diskom je torej hitrejši ter počasnejši kot SSD disk. Kakovostna ponudba tovrstnih diskov se nahaja v spletni trgovini anni.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja