Kranjski poklon uporabnim perspektivam novih tehnologij

Prvi spomenik blockchain tehnologijam, ki so ga v Kranju slovesno razkrili leta 2018, v svetu še vedno pritegne veliko zanimanja. Veliko kovinsko skulpturo kriptovalute bitcoin umeščeno sredi krožišča, je Mestna občina Kranj postavila skupaj s tehnološko naprednimi kranjskima podjetjema 3fs in Bitstamp. Otvoritvi so prisostvovali tedanji kranjski župan Boštjan Trilar, predsednik društva Bitcoin Slovenija Jure Pirc in državni sekretar Tadej Slapnik.

Prvi spomenik blockchain tehnologijam na svetu še vedno zbuja pozornost

Spomenik predstavlja poklon uporabnim perspektivam novih tehnologij in je zanimiv tako arhitekturno-urbanistično kot tudi turistično. S postavitvijo so v svet poslali sporočilo o odprtost za digitalizacijo in tehnološko naprednosti mesta Kranj in Slovenije. Predstavlja decentraliziranost povezovanja in dojemljivost za uporabo novih tehnologij, ki pripomorejo k kvalitetnejšem življenju v prihodnosti. Ni naključje, da je v Kranju pozicionirano tudi podjetje Bitstamp, ki je eno največjih svetovnih tržnic za nakup in prodajo kriptovalut.

Slovenija ima novo znamenitost: takšne ni nikjer drugje na svetu ...

Zakaj je Svetovna turistična znamenitost umeščena v kranjsko krožišče

Prav tako je premišljena tudi izbira lokacije za postavitev spomenika blockchainu. Krožišče ponazarja razrediščenost, pretočnost, povezljivost in izbiro več poti, kar so bistvene lastnosti blockchaina.

Kot so zapisali na spletni strani spomenika tehnologije verižnih podatkovnih blokov oziroma blockchain predstavljajo neusahljivi vir nove aplikabilnosti v vsakdanjem življenju družbe ter s tem posameznikov. Zaradi svoje decentraliziranosti je njihova raba mogoča v zdravstvu, javni upravi, distribuciji prehrane, kulturi ter pravzaprav v vseh bivanjskih sferah. S tega vidika gre pri tehnologijah veriženja podatkovnih blokov torej za eno izmed ključnih in osrednjih inovacij zadnje dekade, ki ne predstavlja zgolj osnove novega vala digitalne ekonomije, marveč pooseblja tehnološki mejnik, ki ga bodo posamezniki v prihodnosti sprejeli kot samoumevnega pri svojih vsakdanjih opravilih. Tehnologija verižnih podatkovnih blokov namreč zagovarja logiko avtomatskega algoritmičnega ustvarjanja zaupanja med posamezniki. In to je tisto, kar predstavlja jedro za (so)grajenje prihodnosti in (so)bivanje ter s tem za boljši jutri.”

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja