Ali se investicija v toplotno črpalko izplača in zakaj?

Zima je že za ovinkom, kratki rokavi žal niso več dovolj, brez ogrevanja pa tudi ne gre več. Ko govorimo že o ogrevalnih sistemih, kako ste zadovoljni z vašim? No, če mogoče premišljujete o uvedbi novega, ste zagotovo že slišali za toplotne črpalke.

Toplotne črpalke so zmagovalna kombinacija, saj za delovanje pretežno uporabljajo obnovljive vire energije, so okolju najprijaznejši način ogrevanja in so zelo ekonomsko učinkovite. Črpalke so lahko tako učinkovite, da dajejo do štirikrat več toplote za isti denar, kot ostale vrste ogrevanja. Njihova uporaba je nadvse preprosta in vam mogoča upravljanje celo na daljavo, kar povečuje vaše udobje.

Z vgradnjo toplotne črpalke v vaše gospodinjstvo se izognete številnim stroškom in posegom, ki so nujni pri drugih sistemih ogrevanja, kot so peči, kurilnica, skladiščni prostor za gorivo ipd. Toplotna črpalka kar tri četrtine energije za delovanje pridobi iz naravnih virov (voda, zemlja, zrak), za kar ne potrebujemo rezervoarja, izjemno dragih plinskih priključkov ali dimnika, niti ne izjemno visokih stroškov vzdrževanja.

Image result for toplotne črpalke

Vpogled v cenik toplotne črpalke pokaže, da se cene in stroški investicije razlikujejo od vrste črpalke. Katero črpalko boste izbrali pa nikakor ni odvisno samo od cene, temveč tudi od ustreznosti posamezne vrste črpalke, saj se pogoji za njihovo vgradnjo in pravilno delovanje razlikujejo.

Začetna investicija je v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi višja. Cena nakupa se giblje med 5.000 € do okoli 25.000 €. Največ boste odšteli za črpalke voda/voda, ki so najučinkovitejše, najmanj, pa za zrak/voda, ki jih odlikujeta enostavna montaža ter vzdrževanje.

Preden se odločite za nakup, vam priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakov glede vrste toplotne črpalke, volumna bojlerja ter izbire prostora, kjer bo črpalka stala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja